Uhvaćen novi BMW M3 sa 510 konjskih snaga

0
17191

Objektivima špijunskih fotografa malo što može promaknuti, a najnoviji ulov je BMW M3 koji će u izvedbi Competition ispaljivati čak 510 KS.

To je osjetno više o aktualnog modela, koji je u standardnom fomatu raspolagao sa 430, a u izvedbi Competition sa 450. Twin-turbo benzinac 3.0 sad će biti osjetno uvjerljiviji. Osnovni BMW M3 razvijat će 475 KS. Dakle, raspolagat će s identičnom specifikacijom motora koju već koriste modeli X3 M i X4 M, dok će BMW M3 Competition sve dići na osjetno višu razinu. Rasnih 510 konjskih snaga sasvim je dovoljno i za okršaj s osjetno ozbiljnijim supersportašima.

Adaptivan ovjes bit će dio serijske opreme, kupci će moći birati naplatke u veličini od 18 do 20 cola, a izvedba Competition standardno će biti opremljena karbo-keramičkim diskovima. Zanimljivo, tehnologija ubrizgavanja vode, premijerno predstavljena u aktualnom modelu BMW M4 GTS, postat će standardom. Premda su se nedavno pojavila nagađanja kako bi i novi BMW M3 mogao posegnuti za pogonom na sve kotače xDrive, kakav koristi aktualan BMW M5, od toga se ipak odustalo, jer je u fokusu smanjenje mase.

Povećanje snage nužan je odgovor na sve žešću konkurenciju. Naime, Mercedes-AMG C63 S i Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio ispaljuju više od 500 KS pa je trenutačna izvedba BMW-a M3 i M4 sa 431 KS u pomalo podređenom položaju.

Naravno, BMW M3 i M4 još uvijek postavljaju mjerila kad su u pitanju užitak u vožnji, stabilnost i komunikacija šasije s vozačem, ali suhoparne brojke i više su nego zanimljive kupcima takve klase sportaša pa je odluka uprave bavarskog proizvođača i više nego logična.

Premda su postojala i određene najave kako će BMW M3 i M4 postati hibridi, to se još uvijek neće dogoditi. Elektromotor će dobiti tek slijedeća generacija, zajedno sa 48-voltnom instalacijom.