Ženeva 2018.: Alpina XD3

0
3

Papreni dizelski BMW X3 s M značkom model je koji Bavarci sigurno nikad neće proizvesti pa će kupci zainteresirani za takav model svoju pažnju usmjeriti na tunerski uradak Alpina XD3, koji je izazvao veliku pažnju na salonu u Ženevi.

Iza imena Alpina XD3 zapravo se krije BMW X3 sa 3-litrenim dizelskim motorom nabijenim na 333 KS i 700 Nm. Sasvim dovoljno za sprint do stotke za 4,9 sekundi i najveću brzinu od 254 km/h. Kad se sve uzme u obzir, jasno je kako je riječ o jednom od najbržih dizelskih SUV-ova na svijetu.

No, to nije sve. Navedeni podaci odnose se isključivo na izvedbu s volanom s desne strane. Naime, u tom slučaju 3-litreni dizelaš opremljen je s dva turbopunjača. Svi kupci izvedbe s volanom na lijevoj strani raspolagat će s još uvjerljivijim performansama, jer će njihov tunirani BMW X3 koristiti 3-litrenog dizelaša sa četiri turbopunjača, kakav se ugrađuje u BMW M550d.

U tom je slučaju Alpina XD3 nabijen na čak 388 KS i 770 Nm pa stotku hvata za 4,6 sekundi, a juri čak 266 km/h.

Performansama i prijenosu snage na podlogu doprinose 8-stupanjski automatski mjenjač i pogon na sve kotače xDrive, dok stabilnost poboljšavaju 22-colni naplaci.