Znate li što znači ovaj prometni znak na njemačkim autocestama?

0
394
- Advertisement -

Trinaest zbunjujućih prometnih znakova pojavilo se između čvora Pfaffenhofen i čvora Holledau i na A93 do izlaza Wolnzach, prenosi RevijaHAK.

Na autocesti A9 München-Ingolstadt crno-bijeli prometni znakovi zbunjuju neke vozače i tako već četiri godine (postavljeni su 2016). Ne samo da je neobičnu crno-bijelu boju znaka teško protumačiti, već sam znak ostavlja tajnovit dojam. Trinaest prometnih znakova koji su između čvora Pfaffenhofen i čvora Holledau i na A93 do izlaza Wolnzach namijenjeni su autonomnim automobilima. Oni omogućuju autonomnim vozilima da utvrde svoj točan položaj.

- Advertisement -

Neka od ovih vozila već su na cesti na između Münchena i Nürnberga, odnosno testiraju ih proizvođači automobila. Magistralna cesta koristi se kao ispitni laboratorij u pilot projektu Digital Testfeld Autobahn. Proizvođači automobila, telekomunikacijske tvrtke i IT industrija ovdje testiraju digitalnu komunikaciju između ceste i automobila.

Dakle, ovi znakovi nisu namijenjeni ljudima, nego autonomnoj tehnologiji. Na tim dijelovima autoceste instalirani su posebni reflektori koji pomažu lidarima i radarskim senzorima u boljoj lokaciji položaja i ceste.

Izvor: HAK

- Advertisement -