Bojite se mraka? Ford ima rješenje

0
6

Svima je dobro poznato kako se mala djeca boje mraka, ali boje se i odrasli, pogotovo ako su u ulozi vozača ili pješaka na neosvijetljenoj prometnici. Strah od mraka u ljudskoj je podsvijesti urođen još od kamenog doba.

Ali kakve to veze ima kad su u pitanju suvremeni automobili? Nedavno provedena studija pokazala je kako se i vozač i pješak uslijed straha od mraka osjećaju ljuto, ljutnja vodi u mržnju, mržnja u patnju, a sve to skupa rezultira većom mogućnosti pogreške.

Ford ima rješenje. Njihovi stručnjaci razvili su novu generaciju sustava za prepoznavanje pješaka, koji će premijerno biti ugrađen u Fiestu krajem ove godine, a od slijedeće će se krenuti širiti na sve ostale modele u ponudi.

Novi sustav za prepoznavanje pješaka temelji se na radaru i kameri ugrađenim između unutrašnjeg retrovizora i vjetrobranskog stakla, koji će snimati situaciju ispred automobila 30 puta u sekundi te upozoravati na sve siluete slične ljudskom tijelu. U slučaju da vozač ne reagira na upozorenja, automobil će sam krenuti usporavati.