Električna Hyundai Kona nudi doseg od 475 km

0
9

Nedugo nakon što je nova Hyundai Kona dokazala kako je u velikom stilu zakoračila u segment kojim vlada sve veća konkurencija, predstavljena je impresivna električna izvedba.

Hyundai Kona Electric već se na prvi pogled vizualno razlikuje od braće s motorima na konvencionalno gorivo. Zatvoreni naplaci, uže gume i usisnici zraka svedeni na minimum doprinose smanjenju otpora zraka, što se povoljno odražava na performanse i smanjenje utroška energije.

Bazna električna Hyundai Kona pod haubom donosi elektromotor snage 99 kW (133 KS) i najvećeg okretnog momenta od 395 Nm. Baterijski paket kapaciteta 39,3 kWh nudi autonomiju od 300 km.

Snažnija izvedba donosi elektromotor nabijen na 150 kW (201 KS), dok je najveći okretni moment zadržan na iznosu od 395 Nm. Uz baterijski paket kapaciteta 64 kWh, doseg ove izvedbe iznosi impresivnih 475 km.

Korištenjem standardnog punjača slabijoj izvedbi potrebno je šest sati i 10 minuta za punjenje, dok u slučaju snažnije izvedb isti proces traje čak devet sati i 40 minuta. Nasreću, uz korištenje brzog punjača (DC – 100 kW) moguće je postići napunjenost baterije od 80 posto za solidne 54 minute.

Hyundai Kona Electric u slabijoj izvedbi do 100 km/h ubrzava za 9,3 s, dok snažnija do stotke sprinta za sportskih 7,6 s. U oba slučaja najveća brzina je ograničena na 167 km/h, ali i to je više nego dovoljno.