Evo zašto još nije vrijeme za samovozeću tehnologiju

0
25
- Advertisement -

Samovozeći automobili definitivno su budućnost cestovnog prometa, ali tek nakon što se do kraja usavrši komunikacija vozilo-vozilo i vozilo-infrastruktura, a najbolji dokaz tome da tehnologija još nije učinkovita je današnji video.

Naime, Eric Dogen iz SAD-a koji je vlasnik automobila Tesla Model 3 objavio je video koji zorno prikazuje kako kontroverzan sustav Autopilot ne reagira na crveno svjetlo na semaforu. U samovozećem načinu rada njegov Testa Model 3 samo je prošao raskrižjem, bez obzira na crveno svjetlo. Naravno, po pitanju ugrožavanja sigurnosti prometa velik dio krivice je upravo na vozaču, koji u takvim situacijama mora reagirati i preuzeti kontrolu nad automobilom.

- Advertisement -

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako samo 11 posto vozača zanimaju samovozeći automobili. To je najbolji dokaz brojnih sumnji koje potencijalni kupci osjećaju.

Uostalom kako i ne bi kad su s naslovnica brojnih medija vrištale vijesti o tome da je samovozeći automobil tvrtke Uber primijetio pješakinju, ali nije reagirao, drugo njihovo testno vozilo naletjelo je na pješaka, a automobil Googleove kompanije Waymo sudjelovao je u prometnoj nesreći.

No, svaka nova tehnologija treba period uhodavanja tako da ne treba suditi prema ovim slučajevima. Jednom u budućnosti samovozeći će automobili u potpunosti eliminirati prometne nesreće. Uostalom, način na koji samovozeći automobili rade je sve samo ne jednostavan, a što se tiče same tehnologije postoji čak 5 razina samovožnje, u ovisnosti o tome koliki je utjecaj vozača.

- Advertisement -