Konačno predstavljena nova Toyota Supra

0
429
- Advertisement -

Već je toliko puta najavljivana da svi imamo osjećaj kako smo u međuvremenu ostarjeli, no, konačno je nova Toyota Supra stigla, sad i službeno.

Sve je već odavno poznato, jer od prvih skica do konačnog proizvoda protekle su pune tri godine. Prije službene premijere na salonu automobila u Detroitu preko nekoliko puta je ‘slučajno’ osvanula na internetu. Ali, unatoč svemu samo ime Toyota Supra ima preveliku težinu da bi se bilo što smjelo podcijeniti.

- Advertisement -

Velikih iznenađenja zapravo i nema, jer je linija vanjskog dizajna već viđena na raznim konceptnim verzijama. Samo u ovom slučaju nema nikakve kamuflaže, a i radi se o potpuno proizvodnoj izvedbi. Dakle, onoj koja će se uistinu nuditi kupcima.

Već i vrapci na grani znaju kako je nova Toyota Supra u biti rezultat zajedničkog razvoja Toyote j BMW-a, koji je na istoj koncepciji stvorio novi Z4. No, ne treba se bojati da će time biti izgubljen identitet. Uostalom, uspješnih primjerak zajedničkog razvoja ima pregršt. Premda će se bazirati na istoj platformi, Toyota Supra i BMW Z4 su različiti automobili.

Kao što je bilo i najavljivano pod haubom se krije 3-litreni redni 6-cilindarski turbobenzinac kojeg su donirali Bavarci. No, za razliku od istog motora koji za BMW Z4 razvija 380 KS u japanskom predstavniku je prigušen pa Toyota Supra raspolaže sa svega 335 KS. Ali i to bi trebalo biti dovoljno za ubrzanje do stotke za 4,3 sekundi i najveću brzinu ograničenu na 250 km/h. Sredinom 2019. godine u prodaju će stići snažnija izvedba, ali o njoj zasad nije poznato ništa.

Prodaja kreće prvim danima ljeta, nudit će se uz pakete opreme: Base, Premium i Launch Edition, a očekivana početna cijena je oko 50.000 eura.

- Advertisement -